Banja hos VenjaLange dager i møkkete skjæringer setter bokstavelig talt spor - også på feltarbeiderne. Akkurat som stratigrafien i snittene langs elva, er også våre forskere etter noen dager lagdelt i sand, silt, leire og jord... 

Da er det bare å låne en banja.

image45 

De fleste av eiendommene i landsbyene her i Komi-republikken har nemlig et badehus, et lite tømret anneks med to små rom ute på gårdsplassen. Med jevne mellomrom blir denne badstuen fyrt opp - og når vi ankommer Venjas sauna i Ust Nem en lørdag kveld, er alt lagt til rette.

image48 

Tre personer om gangen kan oppholde seg i banjaen. Vi kler av oss i det ytterste, kalde rommet, tar med oss bjørkeris, og dukker inn i den varme saunaen. Når mer erfarne badstugjengere enn meg heller vann over de glohete steinene, fylles det vesle rommet av en brennende damp som truer med å skolde både hud og pusteorganer.  

Så pisker man hverandre og seg selv med bjørkeris dynket i vann, før vi avslutter den rensende seansen med såpe og vann. Og prisen for at ni personer ble rene og varme denne lørdagskvelden, var beskjedne 45 kroner, eller 180 rubler.

image47 

Når dere ser smilene til Natasha, Astrid og Maria på bildet, skjønner dere det allerede: Verdt det!  

Beste hilsen
Gudmund Løvø
SciencePub/NGU

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5458263