Smotrakovka - 10 år etter

Av Maria Jensen, Astrid Lyså og Eiliv Larsen

image55

Vi har satt kursen mot landsbyen Shenkursk som er utgangspunkt for å nå en lokalitet kalt Smotrakovka. Her vet vi at det er spennende geologi i vente.

Eiliv og Astrid jobbet i elveskjæringen ved Smotrakovka for 10 år siden, den gang for å datere siste istids maksimum. Nå har vi annet fokus; elvesedimentene i skjæringene kan si noe om havnivåendringer, moreneavsetningen fra siste istid kan fortelle oss om hvordan isstrømmen inn i Dvinabassenget beveget seg, og til sist, bresjøsedimentene i toppen av skjæringen er en ny brikke i puslespillet om de store bredemte innsjøene som engang eksisterte i Russland. 


For å komme til Smotrakovka, som ligger 2,5 mil fra Shenkursk, vet vi at det er to muligheter: Båt eller terrenggående bil. Derfor stoppet vi de to første menneskene vi så. Og snakk om tilfeldighet og flaks! Disse var fiskerioppsynsmenn i Shenkursk og tilbød seg å stille fiskerioppsynsbåten, terrenggående bil og seg selv til rådighet i to dager. 

Dette understreker nok en gang den store russiske hjelpsomhet og gjestfrihet!

image56


Dermed var vi i gang igjen. Med kart og kjentfolk fant vi beste veien til Smotrakovka. Transport ut til skjæringen foregikk med bil og båt.

image57

Fiskerioppsynsbåten var av en type som det må være produsert millioner av i Russland.

Skjæringen var spennende og lovende, akkurat slik vi husket den, og lunsjen ute er alltid et høydepunkt, særlig når været var som her. 

image58

Glade og fornøyde med dagens arbeid vendte vi "hjem" til leiligheten vår i Shenkursk. Men akk, tiden hadde gått så fort at vi ble nødt til å ringe restauranten vi hadde vært på kvelden før for å be om mat på bordet når vi ankom Shenkursk kl. 22.30 om kvelden.

Mette, men slitne og skitne kom vi ikke i seng for over midnatt.


Hilsen fra
SciencePub i Russland


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5466085