Ikke værsyk, men?Når vi er på feltarbeid i Russland, er det lagt opp til at vi arbeider ute alle dager - hverdag som helg. Så kommer det en sjelden gang en dag med så dårlig vær at vi blir i leiren, får slappet av litt, renskrevet feltnotater og kanskje vasket noe tøy.

Disse "fridagene" er det ikke mange av i en sesong, og de kan være kjærkomne når det kommer.

En grå dag på nedre Dvina

En grå dag på nedre Dvina.


Så ikke i år da det har vært svært mange dager med alt fra snø til øsende regnvær. Vår gode samarbeidspartner gjennom mange år, Igor Demidov sa da også nokså lakonisk til Eiliv på telefonen at "I told you, it is too early." Den siste perioden da vi har arbeidet i skjæringer på de nedre deler av Dvina-floden har vært spesielt ille. Lavtrykkene har stått i kø i Hvitehavet, og har gjort det vanskelig for oss. Vi holder imidlertid motet oppe, og har presset oss ut i dårlig vær slik at ikke alt bokstavelig talt skulle renne ut i sand.

image69

Denis med solbriller på har, i motsetning til Udo, ennå ikke merket at været har begynt å lette litt.

image70
Ikke bare mennesker søker til bålet hos Evgenij for å tørke seg.


Jeg synes likevel vi har fått dannet oss et godt bilde av geologien i området. De siste dagene har vi spesielt arbeidet med elveavsetningene. Vi har prøvd å få en oversikt over ulike generasjoner av disse med tanke på koplinger mot havnivåendringer, og har tatt prøver for å datere disse hendelsene. Etter at Astrid og Eiliv reiste hjem, har det vært mindre oppmerksomhet på istidsavsetningene, men det er klart at det er et stort potensiale også i disse.

image71

Nok en prøve til OSL datering er tatt.


Nå er vi igjen på flyttefot. Vår sjåfør til nå, Evgenij vender nesen hjem mot Kotlas. Vi andre drar østover med leid fly til landsbyen Mezen med sine berømte og karakteristiske Mezen malerier. Der blir vi møtt av Vasilij og Anna, gode hjelpere fra tidligere år, som stiller både hus og bil til disposisjon.


Fra nå av er det samspillet mellom avsetninger fra Mezen-floden og tidevannet i elvas nedre deler som gjelder. Tidevannsforskjellen her er hele 8-9 meter!

Hilsen fra
Maria Jensen
SciencePub i Russland


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5471270