STATION NORD - ENSOM MEN STÆRK

Av Astrid Lyså og Eilv Larsen

image87

Så var vi der. Etter vel 2,5 times flytur med Twin Otter fra Longyearbyen ankommer vi Station Nord på det nordlige Grønland. En fin flytur (tross en del skydekke) nordover langs Svalbards vestkyst før vi krysset over havis for endelig å se konturene av Grønland med isbreer, isdekte fjorder, fjell og noen snøfrie landområder.


image214
Station Nord, Nord Grønland

Vi (Eiliv og Astrid) i SciencePub har vært så heldige og privilegerte at vi ble invitert til å delta på "LongTerm 2007" ekspedisjonen under det store internasjonale APEX (Arctic Palaeoclimate and its Extremes) program. Dette er et danskledet geologisk-arkeologisk polarårsprosjekt ledet av Kurt H. Kjær ved universitetet i København.
Til sammen 11 forskere som er delt inn i 3 team skal jobbe i ulike områder. Team 1 (Kurt H. Kjær, Svend Funder og Jaap van der Meer) skal være ved nordkysten, og det skal også team 2 (Per Möller, Nicolai Larsen, Henriette Linge og Eric Steen Hansen). Team 3 (Claus Andreasen, Jonas Binladen, Eiliv Larsen og Astrid Lyså) skal være ved Pearylandville ved Midtsommersøene.


image215
LongTerm 2007 ekspedisjonsdeltakere

image216
Grønlandsnestoren Svend Funder har overlatt styringen til prosjektleder Kurt H. Kjær

Og hvorfor Nord-Grønland?

Omringet av permanent havis og dekket av en inlandsis med tilstrekkelig smeltevann til å endre den globale havstrømsirkulasjonen, ligger Nord-Grønland strategisk plassert for forståelsen av vårt klimasystem.

Fra den geologiske historie vet man at klimautviklingen i Arktis tidligere har passert terskler som på kort tid har ført til ekstreme klimasituasjoner. LongTerm 2007 handler om disse klimaforandringene, deres virkninger på det naturmiljøet og hvordan dette har påvirket Menneskets innvandring. Og her, ved foten av den nordgrønlandske fjellkjede, ligger en kystslette med et enestående sedimentarkiv som på grunn av sin utilgjengelighet, stort sett er uutforsket.

Station Nord er en dansk militær stasjon i Nord-Grønland som blant annet yter støtte til forskningsekspedisjoner gjennom det sivile selskapet POLOG (Polar LOgistic Group, http://www.polog.dk). Stasjonen har en flystripe som holdes åpen hele året, og med sine velutstyrte brakker og meget hyggelige og kompetente stab er den et godt utgangspunkt for feltforskning i Nord-Grønland. Her organiserer vi alt utstyret som skal settes ut til de tre leirer som skal etableres. Og det er ikke lite. Gummibåt, telt, kjøkkenutstyr, proviant, våpen, kommunikasjonsutstyr osv. skal gjennomgå en siste sjekk og veiing.
Og mens team 2 flys ut som første gruppe, benytter resten av gjengen seg av muligheten til å få mat servert ved bord samt en siste dusj på lang tid. Om kort tid er forhåpentligvis alle teamene i gang med sitt arbeid.

image217


Beste hilsen
Astrid Lyså og Eiliv Larsen
SciencePub/NGU


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5488268