Skarpskytterligaen

Av Erik Fosheim Brandsborg og Kristiane Bræck LarsenFør man skal ut på egenhånd i Svalbards villmark, er det fordel å ha gjennomført et sikkerhetskurs. Det gjorde vi på onsdag (18/7). Der lærer man håndtering av og skyting med gevær, i tillegg til bruk av signalpistol, snublebluss og andre isbjørnskremmemidler. Noen av oss hadde aldri skutt med rifle før, så dette var jo ganske spennende må vite.

Kristiane med rifla


Ifølge instruktøren var vi en usedvanlig treffsikker gjeng, så eventuelle nærgående isbjørner har grunn til å skjelve i pelsen.


Isbjørnblink


På torsdag (19/7) bar det med småfly av det propelldrevne slaget opp til Ny-Ålesund. Turen tok ca 25 minutter. Skylaget lå tett over Longyearbyen, men lenger nord klarnet det, så vi fikk fin utsikt over det lille forskersamfunnet ved Kongsfjorden.


Flyfoto over Ny-Ålesund

I Ny-Ålesund ventet utstyr som var sendt med båt på forhånd, og proviant som var bestilt fra Kings Bay AS (tidligere kullkompani som driver all infrastrukturen i og rundt Ny-Ålesund). Vi fikk også noen timer til å handle snacks og souvenirer, og til å beskue alle forskerne og cruisebåtturistene som surret rundt.


Ny-Ålesund kan krone seg med tittelen "verdens nordligste samfunn" på 79 grader nord, og er derfor et ideelt utgangspunkt for polarforskning. Det er en særdeles internasjonal møteplass med forskningsstasjoner fra 9 land, og innbyggere fra enda flere. På sommeren vel og merke. Mens vi var der bodde det ca 150 mennesker i byen, noe som var nær ved å sprenge kapasiteten. På vinteren synker innbyggertallet til rundt 30 personer.


Vi fikk også spist en bedre lunsj i kantina, noe som skulle vise seg å komme godt med...


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5490470