Opp- og nedturer, og ikke bare med fly

image233
Av Astrid Lyså og Eiliv Larsen, Team 3 Grønland

image234
Så lenge tåke og snø rådde grunnen, var hundespann det sikreste fremkomstmiddel. Flyet vårt måtte pent vente

Og plutselig fikk vi beskjed om at flyet kom for å hente oss. Da ble det liv i leiren; kjøkkentelt vitenskapelig utstyr, prøver, sovetelter og personlig utstyr skulle pakkes og bæres til landingsbanen i løpet av 1,5 time for at vi skulle rekke å komme oss ut før neste snøstorm. Vi rakk det akkurat, men ikke helt uten uhell. Claus fikk en finger ut av ledd i et ublidt møte med tungt utstyr.

image235
Årets første skitur ble tatt på Station Nord 31. august
 Da vi landet på på Station Nord igjen, fortonet denne utposten seg som rene sivilisasjonen med dusj, rent tøy og god mat. Claus fikk fingeren spjelket, men må vente til han kommer til Island før den blir brutt på plass. Og venting blir det mer enn nok av. Først på at de andre lagene skal kunne hentes inn til stasjonen, og deretter på at vi alle skal få reise hjem. Etter 4-5 dager med stemning som svinger med skydekke, snø, tåke og vind er endelig alle samlet på Station Nord. Tror noen at det nå er slutt med venting, er dette helt feil. Nå skal vi bare komme oss videre til Island slik at vi kan fordeles på våre hjemsteder med vanlige rutefly. Dessverre ser været her veldig stabilt ut ? i vår disfavør, og vi har allerede vært her i ytterligere 3-4 dager.

image236
 Jaap van der Meer utnytter ventetida til å arbeide

image237
Ukas høydepunkt på Station Nord er middagen. Det er ingenting å si på forretten

Hvordan får vi så tiden til å gå? Svært forskjellig ser det ut til. Vi kommer hjem med pent renskrevne feltnotater. Det er jo alltid noe. Eiliv har fått årets første skitur - trått føre, men helt fint, og vi har alle vært ute med hundespann. Både ski og hundespann ser ut til å være sikrere transportmulighet enn fly i disse dager så lang mot nord. Ellers ser noen film mens andre leser eller slapper av på andre måter. Alt dette kan jo høres greit ut, og vi lider absolutt ingen overlast her vi er. Imidlertid er det jo slik at vi alle har forpliktelser og avtaler hjemme som må endres. For noen er dette mer problematisk enn for andre, men det er altså lite vi kan gjøre. Vi bare håper at neste gang standardreplikken "nå synes jeg det har lettet litt" blir uttalt, så medfører det riktighet. Men så kom neste rapport med varsel om flere dager med dårlig vær før vi kunne håpe på bedring. Dette var heldigvis feil. Neste morgen fikk vi en time til å pakke og være klar til flyvning. Og plutselig er vi er altså på vei hjemover, og har nå lagt bak oss en fantastisk tur langs østkysten av Grønland. Nok en "sommer" er over!

image238
 Flyturen tilbake ble en minnerik opplevelse langs Grønlands østkyst

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5517545