Kongsfjorden: Gamle overflater, breer fra havet og blokker med spor fra verdensrommet

blogbildumb
Hilsen fra Helena, Mona, Heidi og Jon

Nå er det bare få dager igjen før vi drar i felt! Det er spennende og vi ser frem mot en ny feltsesong med nye oppdagelser og sannsynligvis nye vitenskaplige (og praktiske!) problemer som må løses. Vi vil arbeide i to grupper, en på Brøggerhalvøya og en på Kongsfjordhallet, øst for Kongsfjorden.

Ett av målene for Brøggerhalvøya-gruppen (Helena, Lars-Martin og Jon) er å løse to spørsmål som er igjen etter arbeidet i fjor ved den såkalte "Lokal 15" på vestsiden av Brøggerhalvøya:
* Hva skjer i strandgrusen på toppen? Kan en bre - den omdiskuterte senweichsel-isen - ha gått frem over stranden uten å etterlate noen spor? Kan det også finnes en gammel overflate der?
* Hva er egentlig det grove materialet i midten av snittet, med lag som ser ut til å skrå inn mot land? Er det avsatt fra en bre ute i Forlandssundet?

På grunn av at materialet var så håpløst (stein og grus som bare raste utfor skråningen) kunne vi ikke se noen detaljer i disse lagene ved Lokal 15 i fjor. Under vinteren har Helena lest eldre beskrivelser fra området og i følge disse - særlig G. Miller (1982) - kan kanskje snittet ved Kulmodden litt lenger nord på Brøggerhalvøya være bedre og gi svar på våre spørsmål. En liten elv ved Kulmodden blir derfor første stopp for Helena, Jon og Lars-Martin i år.

strandgrus
Kan det finnes spor etter en bre her? Mikael undersøkte strandgrusen på toppen av Lokal 15 i fjor. I år vil vi arbeide videre med samme lag på et annet sted og leite etter spor.

På andre siden fjorden, på Kongsfjordhallet, vil Heidi, Mona, Gustaf og Jon (han er her også!) angripe de store snittene og kartlegge storskala strukturer. Her finnes blant annet et mystisk lag med knuste stein og en gammel overflate som vi vil undersøke nærmere. I tillegg vil Mona ta prøver fra svære flyttblokker for å aldersbestemme dem med "kosmogen eksponeringsdatering", en metode der man får vite hvor lenge en blokk har ligget på overflaten og vært utsatt for stråling fra verdensrommet. Gustaf skal også arbeide med sin bachelor-oppgave, og gjennom hans kartlegging av landformene i området vil vi bruke dagens landskap for å forstå de eldre avsetningene.

jonheididisk
I fjor fant vi ut en hel del om Kongsfjordhallet, men det er mye arbeid igjen for å forstå dannelsen av sedimentene. Her diskuterer Jon og Heidi tolkningen av et av lagene.

Vi vil også gjøre korte besøk på andre steder på Prins Karls Forland og på Brøggerhalvøya. Men det får dere høre mer om senere!

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5971089