Tilbake til Vagaelven - denne gangen med sol

forfattereny

Maria, Astrid og Eiliv,
SciencePub i Russland


sm1


Så er vi en liten gruppe bestående av Eiliv, Astrid, Maria og Denis som er tilbake ved Smotrakovka skjæringen langs Vaga elven. Vaga er en stor sideelv til Dvina, og de to løper sammen et stykke nord for Smotrakovka. Fiske- og vilt- inspektørene med ansvar for oppsyn i denne regionen, skulle i år som i fjor frakte oss ut i villmarken og langs elven med båt. Men ikke bare det. I år fikk også gleden av ha disse lokale og dyktige friluftsmenneskene med oss i felten hele tiden! De kombinerte samarbeidet med oss med inspeksjoner langs elva.

Og både tjuvfiskere og fisk ble fanget, begge deler på lovlig vis av inspektørene...

sm2

Fra venstre: Maria, Valery, Astrid og Vitali som får dekket ett eller flere av disse behov. 

Etter å ha fått satt opp teltleiren måtte selvfølgelig hele feltgruppen iføre seg prosjektets lyseblå jobbantrekk, SciencePub-buffen. Den isblå polarårfargen klaffer ikke helt med de grønne omgivelsene i Russlands skoger når sant skal sies. Men, buffen har etter hvert vist seg å ha mange praktiske anvendelsesmuligheter, som hals, lue, hårband for å få håret vekk fra ansiktet, solbeskyttelse for de med lite hår, som dekke for å skjule skittent hår osv. 

sm3

sm4


Smotrakovka-skjæringen forlot vi i øsende regnvær og torden i 2007, så det var godt å være tilbake igjen, denne gangen under mer arbeidsvennlige forhold. Sol, mygg og klegg var på plass, og både spader, mureskjeer og annet avansert feltutstyr ble tatt i bruk. Lokaliteten har en strategisk beliggenhet rett innenfor innlandsisens maksimale posisjon i siste istid. Da isen den gang for rundt 17 000 år siden rykket inn i Dvinas brede dalføre, ble Dvinaelvens utløp mot Kvitsjøen stengt. Dette resulterte i dannelsen av en enormt stor bresjø som isen rykket inn i. Nettopp her kan vi studere hvordan isens framrykk og tilbaketrekking har satt sitt spor i sjøsedimentene, hvordan dynamikken til breen har vært, på hvilken måte oppdemmingen av flere mulige sub-bassenger i Dvinabassenget har vært, og hvordan elvedreneringen ble påvirket og endret av både oppdemming og tapping. Helt supert!

 

sm5

Vi geologer kan rolig konsentrere oss om vårt arbeid mens våre venner planlegger og forbereder middagen. Her greier Valery garn etter nattens fangst.

 

sm6


Nattens fangst ble flere dager grunnlag for neste dags middag. Som forrett gjerne den klassiske russiske fiskesuppen "Ucha" med blant annet "Sterlet" som er en liten størart. Etter suppen vanket det varmrøkt fisk og frisk salat. Oppskriften er som følger: Helt blodfersk fisk i størrelse 20-30 cm saltes lett før den legges i et grill-røkekammer (metallboks med lokk), som omgis med glødende trekubber. 20-30 minutter og så er en fantastisk nydelig og spennende middag klar! Etter et slikt måltid blir fort øynene tunge, teltet venter, og vi er snart klare for en ny dag i felten.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5988956