Vel blåst i Russland

forfatteredenis

Denis, Astrid og Eiliv
SciencePub i Russland

Så går årets feltarbeid i Russland mot slutten. Det vil si, det er bare nesten sant. Maria, Denis og Eiliv vil dra til Mezen-området i august for å arbeide med tidevannsavsetninger. Det kommer nok rapporter derfra også.

Gruppen som har tilbrakt hele sesongen på Tolokonka (Aurelien, Hilde og Valery), setter nå kursen for henholdsvis Chambery (Frankrike), Tromsø og St. Petersburg for diverse bearbeiding av materiale samlet inn denne sommeren.

dv1nett 

Vi (Astrid, Maria, Denis og Eiliv) har forlatt Smotrakovka. Maria for å dra videre til Longyearbyen, mens vi tre siste har noen dagers arbeid i skjæringer like ved Arkhangelsk, altså nær Dvinas munning. Her var planen å arbeide med morenen fra siste istids maksimum, og dens kontakt mot underliggende sedimentet, og Eiliv ser da også rimelig fornøyd ut med det som er å se.

dv2nett 
Virkelig fart i sakene ble det imidlertid ikke før Astrid gikk til ytterligheter med en aketur i finkornige, bløte sedimenter. Vi hadde allerede mistanke om at dette var marine avsetninger, noe den uortodokse undersøkelsesmetoden underbygget. Det vi fant var rytmiske vekslinger mellom fin sand og siltig leire.

dv3nett
Denne type sedimenter har vi hittil bare funnet i Mezen området hvor de er datert til å være ca. 60 000 år gamle. Til nå har det vært uavklart hvorfor vi ikke har funnet tilsvarende langs Dvina. Selv om det er for tidlig å si om disse er av samme alder, ble det uansett et flott punktum, og en god opptakt til at vi skal tilbake til Mezen for å studere lignende avsetninger.

dv4nett
Enden er altså nær, og Denis og vi andre kan bare vinke farvel til Dvina for denne gang - i trygg forvisning om at vi kommer tilbake.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6013745