Kongsfjorden: Sjøveien tilbake

blogbildumb


Hilsen fra Helena, Heidi og Jon

I går hadde vi arbeidsdag i felt med studentene og vi besøkte Poolepynten på Prins Karls Forland. Været var ikke det beste med yr i luften men ok. Vi jobbet i snittene med de spennende lagene med marin sand, glasialt diamikton og strandsedimenter. 
 
jon

Jon gir studentene en rask innføring i tidligere arbeid på Poolepynten

En liten stund senere så vi ett uvær dra mot oss langs kysten. Straks ble bølgene ganske store og vi måtte avbryte arbeidet for å komme oss ut fra stranden og ombord på Stockholm igjen. Det ble en bløt reise for noen av oss (se bilde) men alt gikk greit. Så i stedet for å få en hel dag på Prins Karls Forland ble det en tur inn i Kongsfjorden der vi blant annet fikk se Kongsvegen/Kronebreen kalve. Store isfjell!!!

heidibtsm


På vei tilbake til Stockholm i store bølger og liten, men sikker båt.


Etter en rolig natt i Blomstrandhamna våknet vi til en vindstille dag med knallblå himmel og strålende sol. Vi kom godt i gang med arbeidet på Kongsfjordhallet og vi så frem til å få nye ideer og innspill med henhold til tolkningen av sedimentene der. Men heller ikke i dag skulle vi få en hel dag i felt. Etter et par timer i solsteiken kom en stor hannbjørn tuslende mot oss og selv om han holdt god avstand (300-400 m) fant vi det best å evakuere. Vel tilbake på Stockholm var alle svært fornøyde med å ha sett både kalvende bre og isbjørn i løpet av de siste 24 timene. Til tross for at det var på bekostning av spennende geologi.

bamse


Den nederste hvite flekken, den med ben, er isbjørnen.


Mulighetene er heldigvis mange her oppe så når vær og biologi er imot oss så finnes det alltid noe spennende å se et annet sted. I dag ble det Comfortlessbreen som surger (galopperer), hvilket man nylig har oppdaget. Uværsbreen til venstre og Comfortlessbreen til høyre på bildet. Nylig var de nokså like men nå har surgen (galoppen) gjort at Comfortlessbreen presses frem og dermed har sprukket opp og blitt høyere ved fronten. Breen kan gå frem med flere meter per dag og kan hende blir den snart en fjordbre.


is

Uværsbreen til venstre og Comfortlessbreen til høyre.

Nå går turen mot byliv i Ny Ålesund og i morgen får været bestemme hvor turen går: McVitiepynten (står øverst på ønskelista), Kvadehuksletta eller Site 15. Eller kanskje noe helt annet. Neste ventede spektakulære hendelse er solformørkelsen (93%) på fredag.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6055512