Kongsfjorden: Geologi, zoologi, meteorologi, gastronomi og annet

blogbildumb
Hilsen fra Helena, Heidi og Jon


Ved midnatt var vi tilbake i Longyearbyen etter en ukes tur med "Stockholm" langs vestkysten av Svalbard. Det har vært en intens uke med mye geologi, zoologi, meteorologi, gastronomi og annet.

cruise

Vi besøkte flere lokaliteter langs vestkysten av Svalbard, se røde prikker.

Alt har ikke gått helt som planlagt som dere kanskje har lest i bloggen, men vi er allikevel fornøyde med hva vi har fått se og oppleve. For eksempel kom vi på lørdag i land ved McVitiepynten på Prins Karls Forland, et sted kjent for sitt dårlige vær og vanskelige ilandstigningsforhold.  I snittene ved McVitiepynten (se bilde) oppdaget vi to nye enheter som viser at stratigrafien innholder mer enn hva som tidligere er beskrevet. I stedet for ett lag med marine sedimenter delt av en morene fra en lokal bre virker det nå som om vi har to marine episoder, med en glasiasjon imellom.


snitt
Jon (se rød ring) på jakt etter ukjente sedimenter i snittene ved McVitiepynten.

Besetningen på "Stockholm" har tatt godt vare på oss og fått oss trygt i land og om bord. Vi har aldri vært sultne og når muligheten har bydd seg har vi fått komme nært på både hvalross og kalvende bre med mer. Ellers har intense geologistudier blitt forstyrret av ymse lokalbefolkning: isbjørnen kom aldri tilbake, men hvithval, sel, reinsdyr og polarrev lurer stadig på hva vi driver med. Solformørkelsen gjemte seg dessverre bak skyene men det ble både mørkt og kaldt og et lite glimt fikk vi rett for det hele var over ... Kan vi klage på at brillene ikke fungerte?


sol
Karen og Heidi ser etter sola.

Helena gikk langt ut på dypt vann (nåja, knedypt i hvert fall) og tok dateringsprøver fra den sandige havbunnen ved Brøggerhalvøya. Prøvene vil være en kvalitetskontroll på dateringsprøvene fra tilsvarende eldre sedimenter i snitt. For at OSL-datering skal fungere må sedimentene ha vært utsatt for tilstrekkelig med sollys for å bli helt nullstilte (gi null år i alder) og hvis dagens havbunnsedimenter er nullstilte burde også de gamle sedimentene fra liknende miljøer være det. Vi forventer oss at få en alder på null år på disse moderne sedimentene og hvis de ikke er nullstilte (gir null år) så kan vi få problemer ...


sandprov
OSL-prøve med sand fra dagens havbunn.


Under ekskursjonens gang har vi hatt gode diskusjoner og fått nye ideer om hva som hent her i området under siste istid. Studentene på AG332 har gitt ett stort bidrag til SciencePub! Deres spredning i vitenskaplig bakgrunn har gitt synspunkter fra forskjellige vinkler, og - ikke minst - atten par øyne ser mer en to-tre par og ti spader pluss tre krafser graver mer enn to gjør.


jon2
Venter på å bli hentet ...

Jon drar hjem i dag, hvis tåken letter, men Helena, Heidi og Gustaf blir igjen og fortsetter feltarbeidet på Kongsfjordhallet noen uker til. Så dere hører snart fra oss igjen ...


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6068098