Høstjakta er i gang

mariadeniseliv
Maria Jensen, Denis Kuznetsov, Eiliv Larsen

Høstens sesong i Russland dreier seg om å forstå tidevannssystemet og avsetningene i Mezen-estuariet helt sydøst i Hvitehavet. Dette gjør vi for å prøve å relatere avsetningstyper til vannføring i Mezen-elven som vi på sikt håper skal bidra til å rekonstruere nedbør bakover i tid. I løpet av denne feltperioden skal vi arbeide både i skjæringer, hvor vi vet at ca. 60 000 år gamle tidevannsavsetninger er blottet, og med avsetninger på dagens tidevannsflate. Møtestedet med båten vi skal bruke til transport mellom lokalitetene var ved landsbyen Kaminka, men med en tidevannsforskjell på 8-9 meter er det ikke alltid lett å holde avtaler. Det ble derfor en drøy venting i havneområdet hvor vi måtte slå i hjel tiden som best vi kunne.

foto 11

Kaminka, som ligger innenfor sonen av elven med tidevannsinnflytelse, hadde inntil for noen få år siden omtrent 7000 innbyggere. Så ble det slutt på tømmerfløtingen på Mezen, og treindustrien i denne landsbyen som ikke har veiforbindelse, måtte legge ned da tilførselen av tømmer tok slutt. Resultatet er at det i dag bare bor omtrent 1000 mennesker der.

foto 12

På kvelden, en hel dag forsinket både på grunn av dårlig vær og kraftig motstrøm, kom båten. Kalde og forfrosne kom vi ombord, og ble tatt hyggelig i mot av besetningen. Den besto av Boris som er eier og kaptein, hans sønn Dmitry og svigerdatter Ljudmila som begge hadde mønstret på for anledningen. Etter hvert som vi fikk varmen i kroppen og fersk hvitehavslaks kom på bordet, steg stemningen, og vi gleder oss bare til å komme i gang.

foto 13

Kalde, skitne og våte etter første dag i felt kunne vi fornøyde konstatere at dette ser ut til å bli innertier. De gamle tidevannsavsetningene ved Kapp Tolstik i Mezen-estuariet har et rytmisk mønster som vi kjenner igjen fra avsetningene som dannes i dag. Det betyr at vi er på sporet av å etablere en sammenheng mellom avsetningstype, vannføring og forhåpentlig også nedbør. Dit er det langt, men muligheten synes å være der.

foto 14


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6182876