Sist på sesongen

mariadeniseliv
Maria Jensen, Denis Kuznetsov, Eiliv Larsen

September er i seneste laget for feltarbeid i Mezen-estuariet og de omkringliggende kystområder. Vi har ennå ikke hatt snø, men storm langs kysten gjør det vanskelig både for seilbåten å komme ut til de ytterste lokaliteter og for oss å komme i land, når vi først kommer dit. Etter en dag på langs i køya, mens båten sliter seg mot Kapp Abramovsky, må vi gi gjøre vendereis og nøye oss med bilder av skjæringen tatt fra båten. Dønningene ble for kraftige til at vi kunne lande på den bratte kysten og tidevannsavsetningene her må vente til en annen gang.

 

 kapp abramovsky

 

  

Etter ennå et par timers gyngende seilas legger vi oss for anker i le bak Kapp Kargovsky og håper a vindforholdene der gjør det mulig å gå i land der i morgen. Eiliv har besøkt både Kapp Kargovsky og Kapp Abramovsky tidligere og vi vet at der finnes tidevannsavsetninger av samme alder som de vi undersøkte på Kapp Tolstik i siste uke, men de har aldri været undersøkt i detalj. 

 

sedimenter kapp kargovsky
   

Vi kommer oss i land, men bare et godt stykke vest for lokaliteten, så vanskelighetene slutter ikke her. Etter en lengre marsj viser det seg nemlig at vi må krysse en tidevannsflate med en ganske dyp kanal. Muligheten å gå en flere kilometer lang omvei er ikke akkurat fristende på en våt og blåsende høstdag og vi skulle jo helst få gjort noe også. Mens vi overveier situasjonen dukker en lokal mann og sønnen hans opp i skogen. De har sett oss fra hytta deres på den andre siden av tidevannsflata og låner både ut vadere og inviterer oss innenfor på fersk laks og te. Fjodor fra den nærliggende landsbyen, Dolgoschelie er på hytta med tre av sine seks barn, og ikke bare er det bra å møte han nå, Eiliv har faktisk nesten møtt han før. For omtrent på dagen ni år siden fikk feltgruppen til Eiliv reinsdyrkjøtt av Fjodor mens de lå i teltleir på Kapp Kargovsky. Og jo, Fjodor husker det godt, og slikt blir det hyggelig mimring av.

 

 

hytta til fjodor

fjodor og barn 

 

Sånn er det ofte i Russland. Med erindringen om ennå en enestående opplevelse av russisk gjestfrihet bak oss, får vi undersøkt det siste profilet, gjort de siste opptellinger av rytmiske tidevannsavsetninger og setter kursen mot Mezen, Arkhangelsk og Norge.   

 


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6216789