Hilsen fra mørkerommet

Helena & Heidi

"Hva er det dere driver med der inne?" er det mer enn en person på instituttet som har spurt oss om de siste ukene, når vi mysende mot lyset kommer ut i korridoren fra mørkerommet. Ja, hva gjør vi egentlig?


morkrum
Slik at ingen åpner døren!

Jo, i sommer tok vi en mengde sandprøver for luminescensdatering og de må nå prepareres før de kan analyseres på laboratoriet. Ettersom prøvene ikke tåler lys - da blir de "nullstilte" og kan ikke brukes - så må all preparering skje i mørke. Men helt i mørke er vanskelig så vi bruker rødt lys, som i et foto-mørkerom, og kan dermed se hva vi gjør.

Når prøven er tatt ut av sin beholder (20 cm lange avløpsrør) så deler vi den i tre deler. En del legger vi i en aluminiumsform for brenning i 450° i en ovn slik at vi kan få vite mengden organisk materiale den inneholder og deretter måle hvor mye naturlig radioaktivitet det finnes i sanden. Den andre delen siktes for å få frem den kornstørrelsen som vi trenger for analysen - vanligvis mellom 180 og 250 µm (~0,2 mm). Den tredje delen, som er urørt, havner i et arkiv.

Siktningen er det som tar lengst tid; vi sitter en halvtime til en time med hver prøve og vasker den gjennom fire ulike sikter før det er klart. Man blir fin og ren på hendene og vi har snart slipt bort våre fingeravtrykk! I bunn av siktene havner det fineste materialet, en myk og god "gegga" som vi har lurt på om vi kan selge dyrt til et spa - hva syns dere om "Ice Age Face Mask" for eksempel?


morkheidi
Heidi i mørkerommet.

Nå har vi vært inne i mørkerommet en god del dager og har kommet drøyt halvveis gjennom årets prøver. Vi må bli ferdig i løpet av de neste få ukene, da alt skal være i orden før vi drar til laboratoriet i Danmark. Så det er vel best at vi går inn der nå og fortsetter vårt arbeid...

Og hvis du hører noen mystiske lyder fra mørkerommet når du går forbi døren er det bare Helena eller Heidi som synger glatt mens hun sikter.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6302226