Fugl, fisk eller midtemellom?

blogbildumb
Hilsen fra Helena, Heidi, Mona og Jon

Hvilke prøver, av alle de vi har tatt i sommer, er viktigst for å løse de spørsmål vi har i prosjektet? Er disse prøvene gode nok? På et prosjektmøte i dag har vi diskutert hvilke prøver vi skal sende inn for aldersbestemmelse. Det er en avvegning mellom vitenskap og økonomi, man vil jo ha så mye data som mulig men det går ikke alltid å løse økonomisk. Men på den andre siden er det heller ikke alltid nødvendig med en stor mengde dateringer; ut i fra en vitenskaplig synspunkt er det bedre med få, gode dateringer enn mange av forskjellig kvalitet. Det som ibland er litt lokkende, men vitenskaplig ikke godt, er å aldersbestemme en hendelse med en eneste datering med en metode. Da unngår man problemer med å sammenligne metoder og med to eller flere dateringer som gir ulikt resultat for samme ting. Det man risikerer er at denne eneste dateringen kan være helt feil.

skjell
Det her skjellet har kvar sitt tynne "skinn" så det har ikke blitt transportert veldig langt. Det betyr at det sannsynligvis gir "rett" alder for avsettningen av sedimenten det ble funnet i. Men er det den beste prøven fra det stedet?

Slike problemer med ulike metoder har vi støtt på her i SciencePub. To metoder har gitt helt forskjellige resultater for en og samme geologiske enhet (lag). Luminescensdatering av sand gir ~95 000 år mens elektronspinnresonansdatering av skjell i sanden gir ~30 000 år. Begge disse kan ikke være riktig, en må være feil - men hvilken? For å løse dette gjør vi nå ekstra analyser av de allerede daterte prøvene og deres sammenheng. Vi vil også prøve en tredje metode, radiokarbondatering (14C). Hvis 30 000 år er riktig, er prøven innen rekkevidde for 14C-datering og vi får en datering til; hvis 95 000 år er riktig får vi en uendelig radiokarbonalder. For å få størst mulig kontroll vil vi datere ulike typer materiale: fra samme enhet som sanden og skjellen (som er datert) har vi flere skjell, et svært ribbein fra hval, små fuglebein og en trebit .

hvalbein
Vil en radiokarbondatering av dette hvalbeinet, som Heidi tar bilde av, hjelpe oss å finne ut om alderen på den gule sanden er 30 000 eller 95 000 år?


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6377244