Hvem var det som sa at det var deilig å være norsk i Danmark?

blogbildhh
Hilsen fra Helena og Heidi

Det er lange dager og tøffe tak i laboratoriet her på Risø utenfor Roskilde i Danmark. Vi kom hit på mandag og har allerede fått alle førti prøvene gjennom de første to stegene i den kjemiske behandlingen (saltsyre og hydrogenperoksid) og kommet mer enn halvveis med knusning av bakgrunnsprøvene. Vi er nå trette og støvete fra topp til tå og dette er bare begynnelsen... Da Helena er et morgenmenneske og Heidi et kveldsmenneske kjører vi et kompromiss: det blir selvfølgelig både tidlige morgner og lange kvelder.


knusning
Knusning er et støvete og bråkete arbeid.


Neste steg i prosessen blir å separere kvarts fra feltspat ved hjelp av en tung væske med en tetthet på 2,62 g/kbcm. Kvarts, som har en tetthet på 2,65 g/kbcm, synker i en slik væske mens feltspat som er lettere flyter opp til overflaten. På den måten får vi frem ren kvarts som vi siden etser med flussyre - en virkelig ubehagelig sterk syre. Etsningen tar bort urenheter og det aller ytterste på kvartskornene. Når prøvene siden er skyldt med destillert vann og tørket er de ferdige for en første test i OSL-maskinen. Men det er noen dager igjen til vi er der.


 tvs
Hva som skjer i et prøverør når man separerer kvarts og feltspat ved hjelp av en tung væske.

På kveldene blir det sightseeing i rundkjøringene i Roskilde - det finns mange - og litt avkobling (med etterarbeid fra dagens labarbeid) på vandrerhjemmet som ligger flott ved havnen og "Vikingeskibsmuseet".


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6466565