Utstyrstilverking og testing

Som vi nevnt tidligere skal vi i år ta bunnprøver på noen meters vanndybde i Kongsfjorden for å teste sedimentenes luminescensegenskaper. Vi vil bruke en "MudSnapper" (se bilde) for å ta prøvene og den har nå blitt testet i praksis for at vi skal se at den virkelig fungerer - og det gjør den! 

mudsnapper

MudSnappern er en liten prøvetaker, bare 30 cm lang og med knyttnevestor prøveholder. Når "foten" går i bunn slår kjeftene igjen og en prøve blir tatt. Gjennom å spenne eller sleppe etter på fjæren så kan man endre hvor lett kjeftene slår till for å passe bunnforholdene på stedet.

I tillegg skal vi måle siktdybde med en secchi-skive, det er en enkel metode som vil gi oss objektiv informasjon om hvordan lyset, som spiller rolle for luminescensegenskapene, trenger ned i vannet. Våre målinger kan deretter sammenlignes med resultater fra andre og mer avanserte undersøkelser av havvannets optiske egenskaper i Kongsfjorden som gir mer informasjon.

secchi

Fra hvit firkantet platte til ferdig secchi-skive. En secchi-skive kan man enkelt lage selv, se for eksempel tilverkingstips her  eller mer informasjon her.


secchi2

Man kan tro at det er sola som skinner i himmelen men det er secchi-skiven i aksjon i havet. Her (på svenske vestkysten) var siktdybden 9 m, i Kongsfjorden kan vi kanskje forvente oss 4-5 m i følge tidligere undersøkelser.

Det her vil være den minste delen av vårt feltarbeid i sommer. Det aller meste tiden vil vi være på land og arbeide i snitten. Mer om det i neste innlegg!

Hilsen Helena


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/10063831