Mellomlanding i Ny Ålesund

Hilsen Helena

Det har blitt noen endringer i planene og jeg har nå ankommet Ny Ålesund, en dag tidligere enn beregnet. Heidi og Jonas skal komme med flyet fra Longyearbyen imorgen mandag og da fortsetter vi ut i felt, til Tønsneset og Kongsfjordhallet tvers over fjorden fra Ny Ålesund. Uken som vært har Olafur Ingolfsson, Jon Landvik, jeg og tolv studenter fra ni forskjellige nasjoner vært ute på en ukes feltkurs fra UNIS. Vi har sett mye interessant og studentenes undersøkelser på for eksempel Site 15 på Brøggerhalvøya ga nye data som direkte kommer å brukes i vår forskning og også vil komme med i artikkelen som jeg sammen med gruppen fra Ås nå skriver på. Blant annet fant en gruppe bevis på at steinene i de sandige marine sedimentene har kommet dit med tang og ikke med isbjerg, da de fant en stein der tangen fortsatt satt på (bilde). En annen gruppe fant ut hva en grense som vi bare sett i georadarprofiler egentlig var i virkeligheten - et lag med mye finstoff i, og den tredje gruppen bidro med flere data om de lag som vi tolket som morener. Veldig bra! 

site15
Studenter i arbeid ved Site 15 på Brøggerhalvøya.

kelpraft
I disse finkornede sedimenter, som er avsatt på grunt vann, finnes det spredte større stein. På en av disse satt litt tang igjen, hvilket viser på at steinen har kommet hit med drivende tang, og ikke med isbjerg. 

Været har vært overskyet og med lett regn de fleste dagene men den første august, da vi var på Kongsfjordhallet fikk vi den første riktig penværsdagen. Sol og varmt! Stilongsen ble tatt av ved lunsjtid og kom ikke på igjen. Noen av studentene badet også ved Tønsneset på ettermiddagen! Jeg synes kursen har vært lykket, vi har kommet i land på de plasser vi tenkt og vi har hatt noen gode diskusjoner om hva sedimentene i snitten og landformene på overflaten kan si om Svalbards historie og utvikling. Ikke minst har vi fått trene på å observere først og tolke deretter, basert på observasjonene våre - som ikke altid er like de som er presentert i de vitenskaplige artikklene fra området. Å skille mellom observasjoner og tolkning er veldig viktig innom vitenskapen; observasjonene har evig liv mens tolkningene kan endres når nye data kommer frem eller da vår teoretiske forståelse forbedres. De gamle observasjonene kan da bli gjenbrukt og omtolkede, hvis de er gott nok dokumentert.  

utsikt
Diskusjon om hva vi ser vid Tønsneset - en stor strandvoll som sannsynligvis viser på at havnivået har steget under de siste i hvert fall noen hundre eller tusen år. Jonas vil jobbe med den her strandvollen i sin bacheloroppgave nå i sommer.   

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/10458100