Kongsfjorden: Gamle overflater, breer fra havet og blokker med spor fra verdensrommet

blogbildumb
Hilsen fra Helena, Mona, Heidi og Jon

Nå er det bare få dager igjen før vi drar i felt! Det er spennende og vi ser frem mot en ny feltsesong med nye oppdagelser og sannsynligvis nye vitenskaplige (og praktiske!) problemer som må løses. Vi vil arbeide i to grupper, en på Brøggerhalvøya og en på Kongsfjordhallet, øst for Kongsfjorden.

Ett av målene for Brøggerhalvøya-gruppen (Helena, Lars-Martin og Jon) er å løse to spørsmål som er igjen etter arbeidet i fjor ved den såkalte "Lokal 15" på vestsiden av Brøggerhalvøya:
* Hva skjer i strandgrusen på toppen? Kan en bre - den omdiskuterte senweichsel-isen - ha gått frem over stranden uten å etterlate noen spor? Kan det også finnes en gammel overflate der?
* Hva er egentlig det grove materialet i midten av snittet, med lag som ser ut til å skrå inn mot land? Er det avsatt fra en bre ute i Forlandssundet?

På grunn av at materialet var så håpløst (stein og grus som bare raste utfor skråningen) kunne vi ikke se noen detaljer i disse lagene ved Lokal 15 i fjor. Under vinteren har Helena lest eldre beskrivelser fra området og i følge disse - særlig G. Miller (1982) - kan kanskje snittet ved Kulmodden litt lenger nord på Brøggerhalvøya være bedre og gi svar på våre spørsmål. En liten elv ved Kulmodden blir derfor første stopp for Helena, Jon og Lars-Martin i år.

strandgrus
Kan det finnes spor etter en bre her? Mikael undersøkte strandgrusen på toppen av Lokal 15 i fjor. I år vil vi arbeide videre med samme lag på et annet sted og leite etter spor.

På andre siden fjorden, på Kongsfjordhallet, vil Heidi, Mona, Gustaf og Jon (han er her også!) angripe de store snittene og kartlegge storskala strukturer. Her finnes blant annet et mystisk lag med knuste stein og en gammel overflate som vi vil undersøke nærmere. I tillegg vil Mona ta prøver fra svære flyttblokker for å aldersbestemme dem med "kosmogen eksponeringsdatering", en metode der man får vite hvor lenge en blokk har ligget på overflaten og vært utsatt for stråling fra verdensrommet. Gustaf skal også arbeide med sin bachelor-oppgave, og gjennom hans kartlegging av landformene i området vil vi bruke dagens landskap for å forstå de eldre avsetningene.

jonheididisk
I fjor fant vi ut en hel del om Kongsfjordhallet, men det er mye arbeid igjen for å forstå dannelsen av sedimentene. Her diskuterer Jon og Heidi tolkningen av et av lagene.

Vi vil også gjøre korte besøk på andre steder på Prins Karls Forland og på Brøggerhalvøya. Men det får dere høre mer om senere!

Tannverk og flåttbitt


forfattereny
Maria, Astrid og Eiliv
SciencePub i Russland

Vi er tilbake hos våre russiske fiskeoppsynsmenn på elva Vaga i Smotrakovskaya i nordvest-Russland. Vi møtte våre gamle venner i middelalderbyen Shenkursk og - som i fjor - stilte de sin gode motorbåt til disposisjon for oss geologer.

blogg2
FISKEOPPSYN: Denis, Maria, Eiliv og Astrid tilbake hos fiskeoppsynet i Shenkursk.

Nå har også Denis Kuznetsov fra St. Petersburg sluttet seg til laget, mens Dimitry har reist hjem til semesteravslutning ved Hertzen-universitetet. Samtidig har vi splittet gruppen, vår nye kollega Eurelien van Welden leder feltarbeidet i Tolokonka sammen med studentene Valerij og Hilde - mens vi altså har reist noen titall nye mil nordvestover.

blogg6alexij
TRUBADURIX: Feltassistent Alexij og sjåfør Evgeniy har vært redusert noen dager etter tannverk og flåttbitt.

Ikke alt har gått helt på skinner de siste dagene. Vår gode feltassistent Alexij fikk tannverk og måtte til tannlegen i Kotlas. Her trakk han en tann og fryktet at mange hardt opptjente rubler ville gå med til tannlegeutgifter. Men den bekymringen ble gjort til skamme: I god russisk tradisjon er det gratis å være gjest - og Alexij fra St. Petersburg var gjest i Kotlas. Dermed var behandlingen gratis - og nå er han i gang med både å synge, spille gitar og lage mat igjen... 

Vår solide sjåfør Evgeniy har pådratt seg et bitt av russisk skogflått. Det er ikke noe å spøke med, men han medisineres nå fra vår medbrakte førstehjelpskoffert - og alt ser ut til å gå bra. Eiliv på sin side trodde også han var blitt bitt, men nærmere undersøkelser hos en lege i Kotlas, viste at det ikke var skogflått som hadde angrepet huden. Heldigvis!

blogg6maria
I SKJÆRINGEN: Maria har nå reist fra Tolokonka til Smotrakovskaya.

blogg6hilde
HOLDER STAND: Hilde fra Tromsø holder stand ved Dvina. 

blogg6tolokonka
ARBEIDSSTED: Elveskjæringn ved Dvina er fire kilometer lang.

blogg6russerne
GODE HJELPERE: To lokale sjåfører har ledet Dimitry og Valerji (i midten) fram til elvebredden på smale og egentlig uframkommelige stier og skogsveger.

blogg6 i bt
FRA RUSSLAND TIL SØR-AFRIKA: Liv Sofie og Ingrid har reist hjem og er nå på veg til en ungdomskonferanse i Sør-Afrika. I Cape Town skal de to bergensjentene holde foredrag om miljøutfordringer i Afrika!

blogg6valerij
JEG FANT, JEG FANT: Valerij fant et leggbein fra et stort dyr
i skjæringen i Tolokonka. Kan det være fra en mammut? Det
er også tidligere funnet beinrester fra mammut i dette området.

Russiske bilder - og tre diplomer

gudmundblogg
Gudmund Løvø,
SciencePub/Russland

Det ble diplomoverrekkelse ved Dvina da Susanne, Liv Sofie og Ingrid forlot basecamp og reiste hjem til Norge for vel ei uke siden. Flotte russiske diplomer med kyreliske bokstaver fastslår at de tre har deltatt på en geologisk feltekspedisjon til Tolokonka og Kotlas i nordvest-Russland i regi av SciencePub.

blogg5diplom
BREDE SMIL: Fra venstre Susanne, Dimitry, Ingrid, Eiliv og Liv Sofie.

blogg5bensin2
FULL TANK: Langs landevegen finner vi en enslig bensinstasjon.

blogg5bensin1
BETAL I LUKEN: Stans ved en bensinstasjon på veg til landsbyen Krasnaborsk.

blogg5magazin1
MAGAZIN: I Krasnaborsk finner vi nærbutiken på hjørnet.

blogg5magazin2
NÆRBUTIKEN: Her har de alt du trenger, men selvbetjening er det altså ikke.

blogg5mat1
PÅ ADMIRAL: Trelast- og papirbyen Kotlas har fått et feiende flott kjøpesenter. På Admiral handlet vi mat til 13 personer for mange dager. Det ble det en lang kassalapp av, viser Liv Sofie og Maria.

blogg5mat2
STABLER: Maten blir fraktet i en varebil sammen med propangass, bensinkanner, verktøy og ei motorsag.

blogg5stopp
PÅ LIVETS LANDEVEG: Ikke alt blir fjernet, selv om en brann en gang har tatt med seg huset. Bildet er fra landevegen mellom Kotlas og Krasnaborsk.

blogg5susanne
I byadministrasjonen i Kotlas henger Lenin
fortsatt på veggen, viser Susanne.

Veiledning og opplæring

gudmundblogg
Gudmund Løvø
SciencePub/NGU

Feltarbeidet i de nordvestlige delene av Russland er for lengst i gang. Her handler det om å finne fram nye biter i puslespillet om isutbredelsen under siste istid, og om å kartlegge de store bredemte sjøene som tvang elvene sørover i deler av istiden.

blogg3veiledning
Maria veileder masterstudent Hilde fra Tromsø og doktorgradsstudent Valerij fra St. Petersburg.

Men, i SciencePub handler det også om opplæring, veiledning og informasjon. Hit, til den fire kilometer lange Tolokonka-skjæringen 10 mil nord for byen Kotlas, har de erfarne norsk-fransk-dansk-russiske forskerne tatt med seg studenter i både geologi og journalistikk, pluss to elever fra to norske videregående skoler.

blogg3info
Journaliststudent Susanne fra Oslo får informasjon av Eiliv og Astrid.

blogg3snitt
Forskerne har gravd fram og renset et snitt i en skjæring 10 mil nord for byen Kotlas. Journalisstudent Susanne (t.v.) forsøker å skaffe rede på hva det er forskerne kan lese ut av lagdelingene i snittet.

Her blir framtidas polarforskere, men også framtida polarformidlere, satt inn i viktige faglige spørsmål.

blogg3ingrid 
Ingrid tømmer skoen etter en lang dag i den finkornige skjæringen.

blogg3alexij
Feltassistent Alexij er en kløpper til å lage mat.
I tillegg kan han både spille og synge. Det gjør
seg ved leirbålet i de kjølige forsommerkveldene
i nordvest-Russland.

  

Kongsfjorden: - Har du husket??? Pakking, pakking og pakking.

blogbildumb
Hilsen fra Jon, Heidi, Mona og Helena.


Har du husket å ta med alt når du skal på tur i helga? Dette har du sikkert spurt deg selv en fredag kveld eller lørdag morgen. Men hva når turen ikke varer en helg, heller ikke en uke eller måned, men nesten to måneder ? Er du da sikker på at du har husket alt?

uke24helena pakker
Helena pakker rør for å samle inn dateringsprøver, og innimellom er det masse plass for suppeposer.


Forskerne fra UMB (Universitetet for miljø- og biovitenskap, Ås)  har stått på hodet de siste dagene. Slik som våre kolleger i Trondheim gjorde et par uker tidligere. Som vanlig kommer innspurten som julekvelden på kjerringa. I kassene er både rent tøy, prøverør, plastposer, bormaskin og spader. Og litt suppeposer, satellitt-telefoner og solcellepaneler. Og årets luksus: en campingstol til hver. Godt å ha når en skal sette seg ned etter 10-12 timers fysisk arbeid.

uke24mona og liste
-Sa du 40 rør? Det stå 50 på lista mi!
 

Nor-Cargo har vært innom med lastebilen sin, og stillheten har senket seg. Heidi gyver løs på de siste faglige forberedelsene.


- Hei, se på dette profilet, sier hun og lar den lange papirrullen rulle seg fra kontoret og ut i gangen.  Skal vi ikke heller konsentrere oss om den vestlige delen i år? Her er det en mye mer spennende lagdeling enn vi har lagt merke til tidligere. Det kan være samme lag som Helena undersøker på andre siden av fjorden.

Pakkelister og utstyr er glemt. Nå er det ikke lenge igjen før geologien er i fokus igjen. Da krysser vi bare fingrene og håper på at snøen har gått, og at alt vi har pakket står på kaia i Ny Ålesund når vi ankommer 3. juli??  Fra NILU's kamera på toppen av Zeppelifjellet kan vi se at våren er i anmarsj i Ny Ålesund også.

Neste uke: Dette skal vi undersøke i sommer.

uke24jordbr

Ute er det +26C, og alle drømmer og de første Frogn-jordbærene som nå selges.


Kongsfjorden: Snart klare for ny feltsesong!

blogbildumb
Hilsen fra Helena, Heidi, Mona og Jon

Nå er det omtrent en måned igjen til vi drar i felt. I sommer blir det, som i fjor, flere ukers feltarbeid i området kring Kongsfjorden på nordvestre Svalbard. De praktiske forberedelsene er i full gang med bland annet innkjøp av alt fra prøveposer og arbeidshansker til 120 rett-i-koppen og 45 "sjokoladeenheter". Vi sjekker at alt utstyr fungerer og det inkluderer riflene som vi må ha med oss som beskyttelse mot isbjørn. I helgen var vi derfor på skytebanen og gjorde slutt på ubrukt ammunisjon fra i fjor. Det var god trening men den ga oss litt vondt i skulderen etterpå, men det slipper vi nok på Svalbard der vi ikke forventer oss 25° og tynne skjorter uten 10° og tykkere, mer støtdempende klær.

skyting
Helena og Mona skyter på isbjørn, nei da, denne gange var det bare på blink...


Velkommen til Hertzen!

gudmundblogg
Gudmund Løvø
SciencePub

blogg3juninett
Foran det store kartet over Russland får Ingrid (t.v.) og Liv Sofie lære mye om Hertzen-universitetet, om geologisk feltarbeid og om de mange flinke studentene som går her. Professor Dimitry Subetto forklarer.
  
De fikk en god velkomst, jentene fra videregående skoler Bergen, da de besøkte Herzen state pedagogical university of Russia i går formiddag. Herzen er NGUs russiske samarbeidspartner i SciencePub-prosjektet. I går ble vi servert både te og søte kaker på instituttledelsens kontor i St. Petersburg.

- Velkommen som studenter hos oss en dag, lokket instituttstyrer Evgeny M. Nesterov da han hilste på Liv Sofie H. Utvær og Ingrid A. Eidsvaag. Hertzen har 3000 studenter, nær fire hundre av dem går på ett av de fire instituttene under geografisk avdeling. Men Liv Sofie og Ingrid går foreløpig bare i første klasse på henholdsvis Fyllingsdalen videregående skole og Bergen Katedralskole.

Hertzen tilbyr sine studenter en fireårig bachelorutdanning, en toårig mastergrad pluss doktorgradsutdanning. De fleste som blir uteksaminert her, blir lærere i geografi eller geologi på et eller annet nivå.

- I sommer drar vi blant annet med en gruppe studenter til feltarbeid ved Balkalsjøen. Turen tar fire dager med tog én veg - og studentene gleder seg veldig, sier professor Dimitry Subetto smilende. Han deltar aktivt i SciencePub-prosjektet sammen med en av sine doktorgradsstudenter, og skal først på feltarbeid ved Dvina i Arkhangelsk-regionen.

På Hertzen i går benyttet journalistsstudent Susanne Lund Johansen ved Høgskolen i Oslo samtidig anledningen til å intervjue nettopp Dimitry Subetto, både om geologisk feltarbeid, om innsjøsedimenter og om fortidens klimaendringer. Hertzen-forskeren blir dermed en av kildene Susanne skal bruke i sin eksamensreportasje om klima og miljø i år.

På plass i St. Petersburg


gudmundblogg
Gudmund Løvø
SciencePub

Det er lav sol over millionbyen St.Petersburg nå i kveld. Gullkuplene på den mektige Nikolas-katedralen tvers over Fotonka-kanalen ved hotell Azimuth blinker i kveldssola. Et regnskyll som nylig sveipet over byen, har gjort lufta frisk.

blogg2juninett1
Susanne Lund Johansen på flyplassen i St. Petersburg. Fra venstre ser vi Hilde Krogh, Dimitry Subetto, Astrid Lyså og Eiliv Larsen.

Medarbeiderne i SciencePub er på plass. Bagasjen, i alt 22 kolli, kom fram som den skulle. Representanter fra Hertzen-universitetet møtte oss på flyplassen som planlagt, og sent, men tross alt godt, ble vi sjekket inn på hotell Azimuth.

blogg2juninett2
Liv Sofie H. Utvær og Ingrid A. Eidsvaag
tar ut sine første rubler fra Master Bank
.

Skolelevene Liv Sofie og Ingrid fra Bergen er også på plass. Det samme er journaliststudent Susanne fra Oslo. I morgen slutter den nyansatte franksmannen Aurelien seg til teamet - og snart setter vi kursen nordøstover mot Kotlas.

blogg2juninett3
Maria Jensen og Astrid Lyså venter tålmodig på innsjekking på hotell Azimuth.