Hjemme igjen!

blogbildumb

Så var sommeren over og selv de siste tapre geologene har kommet seg hjem.

Vi lurer litt på om sommeren egentlig har vært på Svalbard i det hele tatt i år da snøen har falt med gjevne mellomrom og ullstilongsen har vært en trofast følgesvenn. Men til tross for dette er vi godt fornøyd med feltsesong! Nå ser vi frem til å sette oss ned med våre utskrevne feltdagbøker, skisser, notater og  loggark for å forsøke å få orden på alle sommerens observasjoner, tanker, ideer og grublerier. Med de nye dataene skal vi teste våre gamle konklusjoner og forhåpentligvis komme frem til noen nye og enda bedre! Snart kommer også kilovis med prøver med 'Norbjørn' fra Ny-Ålesund! Da kryper Helena og Heidi inn i mørkerommet så fort de kan for å preparere OSL-prøver. (...følg med i bloggen så får du se bilder fra mørkerommet!)

p8230622mini
Spadene er parkert for i år, og noen har hatt en tøffere sesong enn andre.

Følg med videre i bloggen om du lurer på hva forskere/geologer gjør når de ikke er i felt!

Takk for nå!
Helena og Heidi

Hilsen fra Roald Amundsens Institutt

blogbildumb

På Kvadehuksletta står det en Moelvenbrakke type "hus på hjul" - nå uten hjul, som eies av velferden i Ny-Ålesund. Det er ca 3 km til havet i 3 retninger og omtrent like langt til fjellene den fjerde retningen. Kvadehuksletta kan få selv Danmark til å se kupert ut. På lokalspråket heter hytta Geopol men over døren henger et skilt med det med formelle navnet: Roald Amundsens Institutt. 

p1230854mini
Roald Amundsens Institutt

Dagene på Kvadehuksletta ble det gravd flittig for å finne daterbare sedimenter. Vi hakket og slo oss gjennom tett siltinfiltrasjon og fikk god trim. Men vi fant sand!!! Det var bare litt mye grus og stein i den... Men med iherdig innsats (se bildet) klarte vi å få inn et stålrør! Det skal sies at røret var bøyd, flere slagvåpen utprøvd, svetten rant og at vi vurderte å gi opp flere ganger innen det var fullt, men det gikk til slutt! Vi fant sand i et hull til også, men så var det slutt... 7 hull senere var tålmodigheten over og vi sa oss fornøyde med det vi hadde.


p8200518 mini
Iherdig banking i alternativ arbeidsstilling for å få en OSL-prøve i sandig grus.

Feltsesongen ble avsluttet med en vandring langs kongsfjorden. Vi gikk fra Geopol, krysset Kvadehuksletta mot NØ, gikk langs stuphallet hvor Helena og Lars Martin har jobbet i sommer og hvor vi hadde utsikt til vår arbeidsplass i sommer: Kongsfjordhallet (bildet). Vi nådde Ny-Ålesund i det ettermiddagssolen tittet frem og badet hele Kongsfjorden i sollys. Her ble det tid for en laaaang etterlengtet dusj og en bedre middag!

p8230613mini
Kongsfjordhallet sett fra Stuphallet (tatt fra sørsiden av Kongsfjorden)

Nå går turen hjem!
Gustaf og Heidi

Klubbvika ved Mortensnes

Det siste feltet vi skulle grave lå ca 2 km fra Mortensnes og rundt 80 meter over havet. Teamet besto fortsatt av Jan Ingolf, Birgitte, Ulrike og Ragnhild.

gruppa (1000x750)

Planlegging av feltavgrensningen er i gang. Her var det lite funn i overflaten, men vi var positive!

avtorving (1000x1333)

Ulrike sin yndlingssport: avtorving!

avtorving 2 (1000x750)

Birgitte prøver desperat å holde følge med avtorvingsmesteren.. Det går dårlig....

felt og iutsikt (1000x750)

Felt 1 med nydelig bakgrunn.

ulrike og utsikt (1000x750)

Den første dagen hadde vi det aller fineste været på tre uker, bare ett lag ull! ;)

linnea og rislapper (1000x1333)

Onsdagskos: for å prøve å bruke opp alt av matvarer vi hadde i skapet, hadde Linnea en strålende idé om å lage rislapper, og det ble kjempegodt!!

feltet (1000x750)

Felt 2 siste dagen. Jan Ingolf og HP diskuterer funnkonsentrasjonen.

arkeologer og kikkert (1000x750)

Hvor mange arkeologer trengs for å sette opp en kikkert??

ingunn og inger m (1000x750)

Siste dagen fikk vi forsterkning fra den andre gruppen som hadde vært på Lahpo, dermed gikk alt mye fortere! Her er Ingunn, Inger Marie og Linnea i full sving.

ulrike er pen (1000x1333)

Endelig har Ulrike begynt å finne avslag, noe hun er strålende fornøyd med! :D og ikke så lite stolt.... ;)

siste dsg (1000x750)

På torsdagskvelden dro hele gjengen til Vadsø og spiste på den indiske restauranten Indigo. Dette ble en fin avslutning på tre spennende og lærerike uker!

Ulrike og Ragnhild.

Andre og tredje uke på Lahpo ved Skiippagurra.

Her har Inger Marie joinet oss på feltet i Skiippagurra, etter å ha vært i Løkvik hos Jan Ingolf og co.
Vi har vært utrolig heldig med været disse 3 ukene, bare 2 dager med dårlig gravevær. Myggen var særdeles ivrig i begynnelsen, men kulda tok knekken på dem. Takk til værgudene for oss som ikke har opplevd Finnmark før! Vi fikk oppleve Finnmark på sitt beste. 
 
img3662 (1000x750)

Her måler Inger Marie og Ingunn inn hvert eneste funn på centimeteren med tommestokk. Det ble en god del registeringer etterhvert... nærmere 2000 funn.  

img3772 (1000x750)

Slik ble det seende ut etter 2 cm graving på en kvadrant.  Mange poser gikk tapt......:) pluss noen i vinden, spesielt på fredag i uke 2 da det var liten kuling på feltet.

img3666 (1000x750)

Dette var en spesielt regnfull dag. Regntøyet ble heftig brukt samt det lille teltet hvor vi søkte tilflukt i.

p8150462 (1000x750)

Inger Marie og Linnea med godt mot i regnværet. Spesielt Linnea var godt fornøyd med den nyinnkjøpte oljehyra, mens Inger Marie og Ingunn var en smule misunnelig på hennes tørre undertøy og longs.

img3672 (1000x750)

På fredagen var det full kø hjem fra felt, regn og mer rein. En flokk på ca 30 rein tok seg til rette  og sprang over veien. Man kan tydelig se bremsesporene. Har de ikke hørt om refleks.... ? :)

img3685 (1000x750)

Jentetur til det store utland, Finland, og deretter på shopping i Vadsø. Noen fulle handleposer ble det.

img3700 (1000x1333)

Linnea var hoppende glad over å få komme seg på tur  til både Vadsø og Finland.

p8180517 (1000x750)

Nok en dag med fint vær og ..gjett?  registering av funn. Her med Hans Peter og Linnea.

p8130457 (1000x1333)

Linnea viser stolt frem en kjerne med tydelige spor til plattform. Et prakteksemplar!

img3779 (1000x750)

Her har vi tøffe sørlendinger som tok utnytte av det gode været  og det "varme" Finnmarkshavet i Klubbvika, Karlebotn. Deiligt og friskt meddelte de barske jentene!
Perfekt slutt på en perfekt dag!!:)

Takk for oss!! Vi kommer engang igjen!
Inger Marie, Linnea og Ingunn.

Andre uke i Løkvik


hytta (1000x750)

Hytta til Jan Ingolf kan du såvidt skimte bak busker og trær. Her hadde vi ikke innlagt vann eller strøm, og vi hadde utedo. Mobildekning var lik null. Men vi hadde hverandre, og vi hadde det kjempekoselig! Jan Ingolf sov i gangen, mens jentene okkuperte resten av hytta. NRK P1 ble vårt vindu til verden.
Gratis villmarksferie!

i bevegelse (1000x750)

De første dagene hadde vi nydelig vær, og 5 grader (pluss). Ragnhild er storfornøyd!

regnhild (1000x750)

Torsdag derimot kom monsun-regnet, for å si det mildt. På bildet ser Ragnhild svært beskyttet ut, men skinnet bedrar. Regnbuksa var langt fra vanntett! Men sydvesten holdt stand!

regnbildet (1000x750)

Jan Ingolf var godt forberedt med oljehyra fra Vegvesenet, Ulrike (i matchende sort) trodde hun var regntett, men den gang ei! Og den smarteste av alle (som har bodd lenge i Bergen) hadde mistet regnklærne, men påsto selv hun var immun og impregnert (jada...)!

hbirgitte og helle (1000x750)

En pause fra regnværet fikk vi da journaliststudent Helle stakk innom. Her sitter vi på Velferden i Berlevåg mens hun intervjuer Jan Ingolf. Dessverre ingen vafler, men Birgitte fikk seg Kvæfjordkaka.

jan ingolf (1000x1333)

Torsdagskveld hadde vi avsluttningsmiddag på Veines Gjestehus. Jan Ingolf og Ulrike prøvde seg på hvalbiff, mens Birgitte og Ragnhild safet med stekt seifilét... Alt smakte nydelig!

regnbuebildet (1000x750)

Fredag hadde vi igjen fint vær, bortsett fra vinden (stiv kuling) og noen små byger.
Her ser du arkeologer under regnbuen... Storslagen natur, bittesmå arkeologer...

ragnhild i vind (1000x750)

Ragnhild i stiv kuling...

blgebildet (1000x750)

Vinden skapte noen heftige bølger på sjøen...

helgetur i nesseby (1000x1333)

I helgen flyttet vi ned til Karlebotn, der vi skal bo siste uken. Lørdag var det jentetur til Finland og Vadsø (blant annet for å finne regntøy!). En liten stikktur til Nesseby Kirke ble det også tid til. Ingunn, Inger Marie, Ulrike og Linnea sitter på kirketrappa..

linnea og hesten (1000x750)

Ved siden av kirken var det hester, og en av de var på størrelsen med kirken (nesten)... Linnea er tøff i trynet..

modellbildet (1000x750)

Ingunn er den fødte modell....

funnvask (1000x750)

Søndag brukte vi 7 (!!) timer til å vaske funn! Vi vasket til sammen 2300 funn denne dagen...

funn (1000x750)

... og de ble veldig fine.. Fra venstre ser vi avslag av kvartsitt, varmepåvirket flint (chert?), bergkrystall, røyk kvarts og svart chert.

Fortsettelse følger....

Ulrike, Ragnhild og Birgitte.


På flyttefot

blogbildumb1215006411

I dag forlot vi Kongsfjordhallet for siste gang sommeren 2008. En tankefull kveld i teltet lurte vi på om vi kan være de som har bodd lengst på Kongsfjordhallet... Det har blitt noen uker de to siste årene.

p8190495mini
Venter på å bli hentet...

Vi er fornøyd med sesongen og har masse å jobbe med når vi kommer hjem! Kasser med stein, sand og grus sendes ned for å gi oss flere detaljer om sedimentene vi har beskrevet i felt. Gjennom arbeidet til Gustaf har vi fått mange nye innspill og gode diskusjoner rundt de prosessene som har vært med å forme Kongsfjordhallet til det landskapet vi ser i dag. 

På lørdag kom en bjørn tuslende forbi leirplassen og lurte på hva vi drev med. Den var heldigvis lettskremt og lot seg ikke be to ganger da det begynte å smelle mellom teltene våre. Ellers har Mikkel Rev nå funnet ut hvor vi bor og kom og sa farvel da vi pakket sammen i går.

dsc0206mini
Mikkel sjekker ut leirområdet vårt.

Den siste uken skal vi tilbringe på Geopol, Roald Amundsens Institutt, på Kvadehuksletta. Her skal det graves! Vi har 4 dager på oss til å finne daterbar sand i det som hittil har vist seg å være veldig grusige strandsedimenter.
...den som hadde en gravemaskin... vel, har i det minste en SDU (=Swedish Digging Unit).

Gustaf og Heidi

IPY-project SciencePub cruise 18-24 august 2008

image272
By cruise leader Nalan Koc (NPI)

svalbard104

A group of marine geologist and technicians from the Norwegian Polar Institute (NPI), Department of Geology at the University of Tromsø (UoT), Vrije Universiteit, the Royal Netherlands Institute
for Sea Research (NIOZ), National Centre for Antarctic & Ocean Research (NCAOR), India
and the Northern Illinois University (NIU) are sailing out from Longyearbyen, Svalbard on board
NPIs research vessel LANCE on 18th. of August. On board are also an Aftenposten and NRK journalist and an artist. 
  
This is a cruise for the IPY-projects SciencePub  and Norclim, which are both under the network research programme APEX. The main goal of the cruise is to collect a suit of multi-cores from the Kongsfjord-Krossfjord system to a) sample surface sediment samples for living benthic foraminifera to monitor assemblage changes in reaction to ocean climate changes, b) study the history of the inflow of Atlantic water to the area during the last 2000 years. Other goals are a) to quantify the natural variability of Arctic climate and put the recent warming trend into the perspective of the last two millennia b) to study the interaction between the ocean climate and the glaciers of Svalbard. The project will also contribute to the PAGES Working Group on Arctic climate during the last two millennia ? Arctic2k


svalbard107

You can read Sylvi Inez Liljegren´s blogg with photos from the cruise at www.nrk.no/nordnytt <http://www.nrk.no/nordnytt>  with title: På havbunnsjakt etter fortidsklima

Cruise leader Nalan Koc (NPI)

Kongsfjorden: Mr X - er det en morene eller hva?

blogbildumb
Hilsen fra Helena, Heidi og Gustaf


Vi har hatt en uke med regn hver dag. Vi har kunnet arbeide enda men alt hadde vært litt lettere både praktiskt og mentalt hvis det hadde vært pent vær. Etter en natt med øsregn ble vi derfor glade over at våkne til en kjølig men klar morgen. Det var hvitt på fjellen runt vores leir men solen var framme!


sne
Sne på fjellen ved Kongsfjordhallet.


Vi har jobbet i snitten og prøvetatt for OSL-datering.Vi har funnet en del sand at datere men det finnes ikke mye godt OSL-materiale på Kongsfjordhallet! Dessverre. Det er bare litt sand, det meste er grus og stein som er for grovt at bruke til datering. Men vi har lykkets å finne sand over og under de mest interessante lagen slik at vi kan få maksimum og minimumsaldre på for eksempel Mr X.


Mr X - som vi kaller det lag som kanskje er en morene - har gitt oss litt hovedpine de siste dagene. Hva er det egentlig? Det finnes en del indikasjoner på at det kan være en glasial avlagring men de er ikke helt stærke. Vi finner laget langs flere hundre meter av snitten men det varierer en del hvordan det ser ut. Vi har også hatt lange diskusjoner om hvordan det vi ser i snitten henger sammen med hva vi finner på overflaten og som Gustaf har kartlagt.


regn
Ikke helt enkelt at ta notater i regn!


Liksom SciencePub-arkeologene på Løkvik hadde vi besøk av en nysgjerrig rev, den kom opp til oss i snitten - den var vel interessert i geologi ... Ellers har vi ikke hatt noen særlige flora- eller faunaopplevelser siste uken. Det merks at høsten er på gang: viern har fått gule blader, gjessen samles for å fly til syden, det har blitt koldere, og så videre.


rev
Nysgjerrig rev på besøk!


På kveldene har vi fått gjort en del jobb, for eksempel vaske og analysere steinprøver, diskutere geologiske problemer med mer men vi har også tatt oss fri innimellom. Forrige kvelden hadde vi "bilprøvning": smaker de rosa bilene annerledes enn de grøne og de hvite?


biler
Smaker de rosa bilene annerledes enn de grøne og de hvite?


Idag var det Helenas siste dag i felt og imorgen drar hun videre til Longyearbyen - hvis været er godt nok for flyet. Heidi og Gustaf er igjen på Kongsfjordhallet og ska arbeide videre med snitten og forhåpentlig løse gåten med Mr X.


Første uke i Løkvik

Feltet ligger i Løkvik, ca. 1,5 km fra Berlevåg. Her har vi arbeidet en uke. Med på utgravningen var Birgitte, Ragnhild, Ulrike og Inger Marie. 

dscf1608 (1000x750)

Første dagen gikk med til oppmåling.  Her orienterer Birgitte og Inger Marie seg i terrenget.  "Nord er denne veien".

dscf1612 (1000x750)

Oppmålingen er i gang.  Og sette opp koordinatsystem i reint steinlandskap er en smule vanskelig. Spikeren går ikke gjennom stein. Men vi får det til!

s5021742 (1000x750)

Endelig ferdig med oppmåling! To svært fornøyde arkeologer.

p1010106 (1000x750)

Her er vi godt i gang med gravingen. Stein, stein og atter stein. Men endel fine funn, deriblant mye avslag.

s5021769 (1000x750)

Ulrike løftet på en stor stein, og vips, der lå det flere avslag og skjørbrent stein.

p1010108 (1000x750)

Ragnhild har(kanskje) funnet noe, og Inger Marie ser nysjerrig på hva det kan være. Sammarbeid er viktig!

s5021755 (1000x750)
 
Viktigst av alt: lunsjpause!

dscf1636 (1000x750)

To dager har vi fått besøk av en kjempeflott rev, som er svært nysjerrig, og ikke så lite modig. "Nam, nam, sjokoladekjeks og epleskrott er godt".

dscf1642 (1000x1333)

Vår offisielle feltrev!

dscf1644 (1000x1333)

Oversikt over feltet etter en ukes arbeid.

dscf1645 (1000x1333)

Inger Marie sitter oppslukt i solling, her skal ALT dokumenteres!

p1010032 (1000x1333)

I Kongsfjord, like før hytta vi bor i, har de verdens beste vafler! For å få låne doen på landhandelen må noen ofre seg å ta en vaffel eller to...

p1010212 (1000x750)

I helga har vi sett igjennom og vasket alt av funn. For et arbeid, spesielt alle de pittesmå avslagene Inger Marie fant i solla (se tidligere bilde) ;)

dscf1671 (1000x1333)

Lørdag dro vi en tur til Vadsø, og deretter Mortensnes. Og se hva vi fant!! :D Vi var desverre litt uforsiktig, og prøver desperat å rette opp feilen. ;)

s5021850 (1000x750)

Søndag var fem av oss på Varanger Samisk Museum i Varangerbotn. Her så vi på masse spennende, og fikk jaggumæ plass til en vaffel til!

Fortsettelse følger til neste helg.

Skrevet av
Ragnhild H. Nergaard, Inger Marie Møistad og Ulrike Töpfer.

Arkeologer og geologer sammen i felt

Allerede siste år ble vi klar på at vi trengte mer presise opplysninger om israndslinjer, havnivåforandringer og deltaforskyvinger i vårt kvartærgeologisk komplekse område.

Derfor har vi i fineste SciencePub samarbeidsånd fått hjelp av geologene Lars Olsen og Harald Sveian fra NGU. Lars har tidligere jobbet med primær kvartærgeologisk kartlegging i både Tana/Varanger området og i indre Finnmark.

De er kjempehyggelige karer å være på lag med  og tøffe, myreflittige, feltfolk er de også - lunsj før kl. 16 synes å være i tidligste laget!!

Jo-da, vi har funnet tonen og sitter ofte og snakker om landskapets og fortidens mysterier og ser på kart til langt ut på kvelden og får et par dråper konjak til.


hp serie 3 131 (1000x665)

Her ser vi bakerst Lars og Harald og i front Ingunn og Linnea på Lahpoluokoaivi.

Foruten deres eget opplegg har de hjulpet oss med å løse strandlinjeproblematikken ved Løkvika og bidratt med å få klarhet over israndslinjer og havnivåforandringer på det vestlige Tanaeidet. Det er bl.a. p.g.a. dette arbeidet at vi nå har fått en datering på terrassen hvor Lahpoluokoaivi ligger (se siste nummer).
hp serie 3 139 (1000x665)

Her ser vi Lars og Harald undervise i sedimenteringsforholdene tett ved utløpet av Korselva i Tanaelva.

Akkurat nå er de på tur med Jan Ingolf for å se på de fortidige gjennomstrømmingsforhold ved vannskillet midt på eidet ved Gerresborri, men da de enda ikke er kommet tilbake (kl. 22) venter vi i spenning på både dem og resultatene.

Hans Peter

Arkeologiske utgravinger i Varanger

Så er vi atter på gang. Vi kom i søndags og skal i løpet av de neste tre ukene grave ut tre av de nye lokalitetene vi fant siste år - Lahpoluokoaivi på vestsiden av Tanaeidet, Løkvika ved Berlevåg, og Klubbukt ved Mortensnes i indre Varangerfjord.
Årets crew består av fra venstre mot høyre

frste serie 08 072

Ragnhild Nergaard, Ulrike Töpfer, Inger Marie Moistad, Birgitte Bjørkli, Ingunn Håkonsen, Linnea Johannesen, Jan Ingolf Kleppe og Hans Peter Blankholm.
Ragnhild, Ulrike, Inger Marie, Linnea og Ingunn er arkeologistudenter fra Tromsø, Birgitte er fra Bergen og  daglig feltleder på Løkvika, Jan Ingolf er Ph.D. student fra Tromsø og leder arbeidet i Nordvaranger, mens Hans Peter leder SciencePub's arkeologiske modul og styrer utgravingen på Tanaeidet.


frste serie 08 075

Med oss i år har vi også Kjersti Langerød (bildet ovenfor) som er lærer fra Skien. Hun er veldig interessert i klima- og miljøspørsmål generelt og prosjektet vårt spesielt og ble med oss i samarbeid med Outreach modulet vårt.

Vi som jobber på Tanaeidet bor på den gamle internatskolen i Karlebotn, resten i hytta til Jan Ingolf oppe ved Kongsfjord. I helgene samles vi dog alle i Karlebotn.

Været har vært fint. Sol og 16-18 grader de første dagene, gråvær, men tørt, onsdag-torsdag.

Utgravingen av Lahpoluokoaivi går planmessig. På bildet nedenfor har vi akkurat avdekket et felt på 16 kvadratmeter.

hp
serie 2 120

Boplassen ligger ca. 65 m.o.h., tilsvarerende en alder på 9500-9700 BP. Det stemmer godt overens med karakteren av de over 200 funn vi har gravd fram til nå.

I løpet av uka har vi også fått besøk av geologene Lars Olsen og Harald Sveian fra NGU. De blir her fram til tirsdag og vil hjelpe oss med å få rede på både strand- og israndslinjer. Mer om dette og utgravingen ved Løkvika seinere.

Hans Peter Blankholm

Kongsfjorden: Utfordringer blant raviner og edamerstein

blogbildumb
Hilsen fra Helena, Heidi og Gustaf


Tidlig i morgen er det slutt på bylivet da vi drar videre til Ny Ålesund og en ny periode med feltarbeid. Hvis alt går som det skal spiser vi middag i kjøkkenteltet på Kongsfjordhallet i morgen kveld og vi håper på tre ukers godt feltarbeid uten avbrudd i form av dårlig vær eller isbjørn.


Mens han var i Longyearbyen har Gustaf bearbeidet og oppdatert sitt geomorfologiske kart over Kongsfjordhallet basert på de observasjoner som gjorts under feltarbeidet. Vi vil bruke den nye versjonen under den siste delen av feltarbeidet bland annet for å se mer i detalj på ravinene som skjærer igjennom området. Kan dagens avsetninger i ravinene hjelpe oss at forstå hvordan de grove sedimentene i snitten dannedes?


geokarta
Gustafs flotte geomorfologiske kart over Kongsfjordhallet.


Vi vil også se nærmere på det sandige, usorterte laget i den øvre delen av snitten. Kan det være en morene? Hvis det er en morene har det stor betydning for tolkningen av glasiasjonshistorien i området. Men vi må da kunne bevise at det virkelig er en glasial avsetning og ikke noe annet, for eksempel jordflytning eller andre massrørelsesedimenter. Det blir en av de største utfordringene under de kommende ukene.


edamer
Er avhøvlete "edamerblokk" en indikasjon på glasiasjon?


Kongsfjorden: Geologi, zoologi, meteorologi, gastronomi og annet

blogbildumb
Hilsen fra Helena, Heidi og Jon


Ved midnatt var vi tilbake i Longyearbyen etter en ukes tur med "Stockholm" langs vestkysten av Svalbard. Det har vært en intens uke med mye geologi, zoologi, meteorologi, gastronomi og annet.

cruise

Vi besøkte flere lokaliteter langs vestkysten av Svalbard, se røde prikker.

Alt har ikke gått helt som planlagt som dere kanskje har lest i bloggen, men vi er allikevel fornøyde med hva vi har fått se og oppleve. For eksempel kom vi på lørdag i land ved McVitiepynten på Prins Karls Forland, et sted kjent for sitt dårlige vær og vanskelige ilandstigningsforhold.  I snittene ved McVitiepynten (se bilde) oppdaget vi to nye enheter som viser at stratigrafien innholder mer enn hva som tidligere er beskrevet. I stedet for ett lag med marine sedimenter delt av en morene fra en lokal bre virker det nå som om vi har to marine episoder, med en glasiasjon imellom.


snitt
Jon (se rød ring) på jakt etter ukjente sedimenter i snittene ved McVitiepynten.

Besetningen på "Stockholm" har tatt godt vare på oss og fått oss trygt i land og om bord. Vi har aldri vært sultne og når muligheten har bydd seg har vi fått komme nært på både hvalross og kalvende bre med mer. Ellers har intense geologistudier blitt forstyrret av ymse lokalbefolkning: isbjørnen kom aldri tilbake, men hvithval, sel, reinsdyr og polarrev lurer stadig på hva vi driver med. Solformørkelsen gjemte seg dessverre bak skyene men det ble både mørkt og kaldt og et lite glimt fikk vi rett for det hele var over ... Kan vi klage på at brillene ikke fungerte?


sol
Karen og Heidi ser etter sola.

Helena gikk langt ut på dypt vann (nåja, knedypt i hvert fall) og tok dateringsprøver fra den sandige havbunnen ved Brøggerhalvøya. Prøvene vil være en kvalitetskontroll på dateringsprøvene fra tilsvarende eldre sedimenter i snitt. For at OSL-datering skal fungere må sedimentene ha vært utsatt for tilstrekkelig med sollys for å bli helt nullstilte (gi null år i alder) og hvis dagens havbunnsedimenter er nullstilte burde også de gamle sedimentene fra liknende miljøer være det. Vi forventer oss at få en alder på null år på disse moderne sedimentene og hvis de ikke er nullstilte (gir null år) så kan vi få problemer ...


sandprov
OSL-prøve med sand fra dagens havbunn.


Under ekskursjonens gang har vi hatt gode diskusjoner og fått nye ideer om hva som hent her i området under siste istid. Studentene på AG332 har gitt ett stort bidrag til SciencePub! Deres spredning i vitenskaplig bakgrunn har gitt synspunkter fra forskjellige vinkler, og - ikke minst - atten par øyne ser mer en to-tre par og ti spader pluss tre krafser graver mer enn to gjør.


jon2
Venter på å bli hentet ...

Jon drar hjem i dag, hvis tåken letter, men Helena, Heidi og Gustaf blir igjen og fortsetter feltarbeidet på Kongsfjordhallet noen uker til. Så dere hører snart fra oss igjen ...