Hilsen fra Longyearbyen

Da har vi - i hvert fall Jon og Helena - kommet til Longyearbyen, første stopp på vei ut i felt. UNIS-kursen AG-332 begynner idag med sikkerhetskurs og etter to dagers forelesinger drar vi ut på tokt på søndag med K/V Kongsøy. I følge værprognosen ser det ut å bli kaldt og skyet, men i stort sett ingen nedbør og bare svak vind. Det er egentlig greit, men det hadde ikke vært helt feil med et par grader mer i lufta ... Her i Longyearbyen snødde det natten til igår og det er bare å plukke frem stilongs og varme gensere med en gang.

morgon
Første morgonen i Longyearbyen våknede vi til et lavt skydekke og snø, som ble til vanndråper på vinduet. Snøen ble bare liggende på fjellsidene over noen hundre meters høyde.

kvll
Etter en dag med vekslende sol og skyer hadde nysnøen forsvunnet og utsikten fra hybelen var mye bedre!

Toktplanen er å seile opp i Forlandsundet og besøke flere lokaliteter på Prins Karls Forland og Brøggerhalvøya. Eksakt hvilke lokaliteter og i hvilken rekke er avhenging av vær og vind men vi håper på å komme i land på blant annet Poolepynten, McVitiepynten og Kvadehuksletta.  Der finnes interessante sedimenter og landformer som kan fortelle mye om hva som har skedd her under den siste istid og mellomistid. Da kysten hele tiden eroderes forendres snitten fra år til år, og de forskjellige lagen kan bli mer eller mindre synlige. Ting som vi ser i år kan være borte neste år og derfor er det viktig å dokumentere hva vi ser - ellers kan den informasjonen, og kunskapen den skulle gi, gå tapt for altid.

landning
Hvis vinden ligger på fra "feil" retning og bølgene blir litt store kan det være besværlig å komme i land, og komme tilbake ombord igjen. Samtidig er det bølgene som gjennom sin kraft mot kysten gjør at vi kan få så flotte snitt å undersøke uten å behøve grave så veldig mye. Her en gruppe studenter på vei tilbake til skipet fra Poolepynten i 2008.

Hilsen Helena

Kongsfjorden: Og i morgen blir det sol?

blogbildumb

Hilsen fra Helena, Heidi og Mona

Været er viktig, ikke minst på Svalbard. Det har skiftet fort, og det har vi merket.

 

Torsdag kom vi ut i felt og vi etablerte to leire. Helena og Lars Martin vest på Brøggerhalvøya, mens Heidi, Mona og Gustaf la seg på Kongsfjordhallet på nordsiden av Kongsfjorden. Starten skjedde med lavt skydekke, vind og regn. Det ble en lang dag, og først 02:30 kunne vi krype i soveposene.

 

Neste morgen, det magiske Svalbard: Vi våknet til en varm solrik og vindstille dag og gikk en rekognoseringstur for å finne steder å arbeide. En fantastisk dag! Vi fikk se både hval og en hvalross.

 

Skifte igjen. I dag har det vært skyet med kraftig vind. Svinkaldt å sitte stille og beskrive sedimentene. Ingen storslagne funn heller. Helena og Lars Marin påvist en gammel begravet terrengoverflate og et mystisk svart diamikton som det arbeides videre med. Heidi, Mona og Gustaf har undersøkt en kanalform for å finne hva slags tidligere naturmiljø den viser oss.

 

I morgen fortsetter vi, men med hvilket vær? Og mandag, har vinden gitt seg slik at Jon kan komme seg ut til Helenas leir med båt fra Ny Ålesund? Slik går tankene om kvelden i primus-susen fra kjøkkenteltet.

uke27svalbardcompressed
Været i morgen? Slik er drømmen ......


Kongsfjorden: - Har du husket??? Pakking, pakking og pakking.

blogbildumb
Hilsen fra Jon, Heidi, Mona og Helena.


Har du husket å ta med alt når du skal på tur i helga? Dette har du sikkert spurt deg selv en fredag kveld eller lørdag morgen. Men hva når turen ikke varer en helg, heller ikke en uke eller måned, men nesten to måneder ? Er du da sikker på at du har husket alt?

uke24helena pakker
Helena pakker rør for å samle inn dateringsprøver, og innimellom er det masse plass for suppeposer.


Forskerne fra UMB (Universitetet for miljø- og biovitenskap, Ås)  har stått på hodet de siste dagene. Slik som våre kolleger i Trondheim gjorde et par uker tidligere. Som vanlig kommer innspurten som julekvelden på kjerringa. I kassene er både rent tøy, prøverør, plastposer, bormaskin og spader. Og litt suppeposer, satellitt-telefoner og solcellepaneler. Og årets luksus: en campingstol til hver. Godt å ha når en skal sette seg ned etter 10-12 timers fysisk arbeid.

uke24mona og liste
-Sa du 40 rør? Det stå 50 på lista mi!
 

Nor-Cargo har vært innom med lastebilen sin, og stillheten har senket seg. Heidi gyver løs på de siste faglige forberedelsene.


- Hei, se på dette profilet, sier hun og lar den lange papirrullen rulle seg fra kontoret og ut i gangen.  Skal vi ikke heller konsentrere oss om den vestlige delen i år? Her er det en mye mer spennende lagdeling enn vi har lagt merke til tidligere. Det kan være samme lag som Helena undersøker på andre siden av fjorden.

Pakkelister og utstyr er glemt. Nå er det ikke lenge igjen før geologien er i fokus igjen. Da krysser vi bare fingrene og håper på at snøen har gått, og at alt vi har pakket står på kaia i Ny Ålesund når vi ankommer 3. juli??  Fra NILU's kamera på toppen av Zeppelifjellet kan vi se at våren er i anmarsj i Ny Ålesund også.

Neste uke: Dette skal vi undersøke i sommer.

uke24jordbr

Ute er det +26C, og alle drømmer og de første Frogn-jordbærene som nå selges.


Kapp Ekholm

Blogg 4 av Maria Jensen

image209

Den siste dagen på Kapp Ekholm får vi besøk. Ikke færre enn tolv ivrige studenter fra UNIS ankommer om morgenen og skal være en del av vårt feltlag for dagen. Studentene følger alle kurset  "The Quaternary geology of Svalbard" på UNIS og har vert på tokt til andre kvartærgeologiske lokaliteter på Svalbard med Anne og Maria tidligere på sæsongen. Kapp Ekholm er siste feltekskursjon før det går løs med flere forelæsninger, oppgaver og eget feltarbeid hjemme i Longyearbyen.

image210

 Studentene får være en del av den autentiske feltopplevelsen. Ikke bare får de møte en gjeng med passe trøtte og skitne geologer. De får også være med på å gjøre nye oppdagelser. Faktisk er det mye vi ennå ikke har forstått før studentene ankommer og der er deler av snittet vi ennå ikke har hatt tid til å grave rent, så der er nok å gjøre for alle. Alle graver for harde livet, noen med mer held enn andre. De vi hadde satt på oppgaven å følge en stor deformasjonsstruktur kjente sig kanskje litt snytt da den viste sig bare å bli mer og mer komplisert som dagen gikk. De som hadde fått som oppgave å kartlegge og beskrive et av de snitt vi hadde hatt dårlig tid til fant til gjengjeld helt nye enheter som gjorde at vi plutselig forsto mye mer av historien. Sånn er det også i felt. Man vet aldri helt hva man får og hvor i snittet det mest spennende kommer til å være gjemt. Uansett ser seksten par øyer bedre enn fire og vi har kommet et stort sprang videre på den ene dagen. Forhåpentlig har noen av studentene også fått smak på mer og kanskje noen av dem kommer å dra med noen av oss i felt senere som studenter eller assistenter.

image212

 Etter en lang dag med mange nye resultater sender vi studentene av gårde til deres leir i Petuniabukta. Det blir sent før vi får samlet inn de siste data, tatt de siste bilder og prøver og vandrer hjemad for å pakke ned leiren.

image213

Kapp Ekholm

Blogg 3 av Maria Jensen

image202

Vi visste det ville bli spennende å jobbe i snittene på Kapp Ekholm, og det har holdt stikk. Der har ennå ikke gått en dag uten at vi har sett noe nytt. Vi visste også at det ville bli vanskelig og det er det også. Det kjennes inn imellom som at for hvert problem vi løser får vi et nytt. Kysterosjonen her i Billefjorden er begrenset og der må graves mye for å se geologien under det ytterste laget av nedskredet mudder og sand. Det er hardt arbeid og der jobbes mange timer hver dag. Heldigvis blir al gravingen belønnet, for vi finner mange spennende detaljer som ikke har været beskrevet før.

image203

image204
 Kapp Ekholm snittet siges å inneholde spor etter fire glasiasjoner, hvor man mener Billefjorden var dekket av is og fire isfrie perioder, hvor havnivået var høyere enn nå. Vi er spesielt interesserte i de glasiale avsettingene, men må også se på de marine intervallene for å forstå sammenhengen. Det blir hurtig klart for oss at de tidligere beskrivelser av de glasiale avsettinger ikke stemmer med det vi ser. Deretter bliver det vanskeligere. Faktisk har vi store problemer med å finne igjen og følge de tidligere beskrevne enheter i det hele tatt. Etter hvert begynner vi å forstå hvor våre observasjoner atskiller sig fra de der har blitt gjort før, og hvilke konsekvenser det har for forståelsen av glasiasjonshistorien i Billefjorden. Mot slutten av sæsongen begynner en ny forståelse av snittene å ta form og faktisk stemmer både nye og gamle observasjoner på en måte så vi tror vi er på rett spor. 

image205

image206 

Vi lager grundige beskrivelser av avsettingene, tar bilder, tegner skisser og tar prøver, der skal brukes til å bestemme sedimentenes avsettingsmiljø. Vi tager også prøver, der skal brukes til å teste om det lønner sig å få flere dateringer av sediment fra Kapp Ekholm. Anne er spesialist på dateringer og skal jobbe med disse prøvene til vinter. Lena og Maria skal jobbe videre med sedimentbeskrivelsene og stratigrafien og se om vi sammen med Anne kan få Kapp Ekholm puslespillet til å gå opp.  

image207

image208

Kapp Ekholm

Blogg 2 av Maria JensenAnkomsten til Kapp Ekholm ble tøffere enn forventet.

image199

Et par timer i åpen båt bliver ganske langt når man er våt på innsiden av overlevelsesdrakten på grunn av høye bølger og hissige skumsprøyt der overøser oss med iskaldt havvann hvert øyeblikk. Det er litt som å reise under en kald dusj. Vi må losse sakene våre av båten på nesten en meter vann, da det ikke er mulig å få båten helt opp på stranden i uværet.

image198

Da vi vinker farvel til båten ligger kasser, spader, bensinkanner, våte klær og utmattede geologer spredt på nærmeste strandvoll, hvor vi tar en kald lunsjpause i vinden før vi går i gang med at sette opp leiren. Akkurat som vi har funnet ut hvor vi vil ha teltene og begynner og fekte med stenger og teltduk begynner snøstormen.

image200

Vi begynner å bli litt skeptiske til den sene feltsæsong, der kanskje egner sig bedre til siviliserte forhold om bord på en båt enn en leir bestående av to små telte på en stor steinet deltaflate.
 
image201

Det tar oss hele dagen å få opp telte og snublebluss og få en slags kjøkken på plass i tre kasser på steinflaten, men så snart vi er ferdige vender været. Snøstormen slipper taket og vi solskinn og blå himmel og begynner å se frem til å begynne å jobbe i snittene der ligger mindre enn en halv times gang fra leiren.

Kalde dager på Svalbard

Maria JensenSå er vi i gang igjen. Denne gang på Svalbard. Maria fra NGU og SciencePub har fått følge av Lena Håkansson fra Universitetet i Lund, Rebecca Rixon, som begynner mastergradsstudier på Bristol University senere i høst, og Anne Hormes fra UNIS.  

I ti dager skal vi jobbe med glasiasjonshistorien på Svalbard på en av de mest kjente lokaliteter for kvartærgeologi her oppe, Kapp Ekholm i Billefjorden.

image145

Mange geologer har vært her før oss, men de er ikke enige om hvordan lagrekken skal forstås.

I ti dager skal vi se om kan legge ennå noen puslebiter til historien fra Kapp Ekholm. Vi skal spesielt jobbe med avsetninger fra tre, eller er det kanskje bare to, brefremstøt under siste istiden. 

Hele uken har vi vært travelt opptatt med planlegging og forberedelser. Det er ganske mye mat som må handles før alle er tilfredse og mener at nå er det nok.

image142

Vi kommer nok ikke til å sulte. På bildet sorterer Becky og Maria vår utvalgte boksemat og sjekker at det er nok, også om vi blir værende lenger i tilfelle av dårlig vær.

image143

Er det virkelig nødvendig med åtte ekstra tallerkener? Kjøkkenkassen blir sortert og pakket med bare det vi egentlig trenger.  

De siste dagene har temperaturen krøpet nærmere null og tung tåke har hengt over Longyearbyen. Når tåken og regnskyene letter litt ser vi at det nå er snø halvveis nede i fjellsiden. Utsikten mot det kalde og triste været gjør at ennå et par sjokoladeplater kommer i proviantkassene.  

Nå er alt endelig klart. Kasser med proviant, kjøkkensaker, feltutrustning, spader, hakker og rifler står linet opp langs veggene i kontoret. Alt er sortert og gjennomgått og krysset av på uendelige mengder av lister og post-it lapper.

image144

Det blir en del kasser etterhvert. Lena med enda en ferdigpakket kasse.

I morgen tidlig går turen med båt til Billefjorden, og om vi er heldige med været, rekker vi kanskje både å sette opp leiren og begynne å jobbe på første dagen.